Dictionar medical A-Z

Anevrism aortic abdominal

Despre anevrismul aortic abdominal

 • Un anevrism este o zonă anormala de extindere localizata intr-un vas de sange .
 • Aorta se umfla la locul cu anevrism ca un punct slab pe o anvelopă uzată .
 • Anevrismele aortice sunt de obicei situate mai jos de arterele renale
 • Cea mai frecventa cauza a unui anevrism este arterioscleroza.Fumatul este un factor de risc major .
 • Anevrismele aortice abdominale de multe ori nu determina simptome . Dacă o fac , acestea pot provoca dureri adânc în partea inferioara a spatelui sau in flanc. Pulsații abdominale proeminente pot fi prezente.
 • Radiografii ale abdomenului și alte teste radiologice , inclusiv ecografie, CT , RMN pot fi utilizate în diagnosticarea și monitorizarea anevrismului .
 • Ruperea unui anevrism aortic este o catastrofă .
 • Repararea de anevrism se poate face prin interventie chirurgicala sau stentare endovasculara.

Ce este un anevrism?

Un anevrism este o zonă de extindere localizata ( dilatarea ) intr-un vas de sânge . Cuvântul ” anevrism ” este împrumutat de la” aneurysma ” grecesc care înseamnă ” o lărgire ”

Ce este un anevrism aortic?

Un anevrism aortic implică aorta , artera majora care duce sangele de la inima in restul corpului . Un anevrism aortic este o dilatare sau o bombare de aorta .

Ce este aorta toracică și abdominală?

Aorta este artera mare, care iese din inima si furnizeaza sânge pentru intregul organism . Porneste de la valva aortica care separă ventriculului stang al inimii de aorta si previne fluxul retrograd al sangelui in inima dupa o contractie , atunci când inima pompeaza sange . Diferitele secțiuni ale aortei sunt numite dupa pozitia pe care o ocupa fata de arcul aortic. Astfel , partea initiala a aortei este menționată drept aorta ascendentă,urmată de arcul aortei , apoi aorta descendenta.

Partea din aorta care se află în piept ( torace ) este denumita aorta toracica , în timp ce aorta abdominala se află în abdomen . Aorta abdominală se extinde de la diafragma la mijlocul abdomenului , unde se împarte în arterele iliace care furnizează sânge la membrele inferioare.

Unde au tendinta sa se dezvolte anevrismele aortice?

Anevrisme aortice se pot dezvolta oriunde pe lungimea aortei dar majoritatea sunt situate la nivelul aortei abdominale. Cele mai multe dintre aceste anevrisme abdominale sunt situate sub nivelul arterelor renale , vasele care oferă sange rinichilor. Anevrismele aortice abdominale se pot extinde la arterele iliace .

Ce forma au majoritatea anevrismelor aortice?

Cele mai multe anevrisme aortice sunt fusiforme.Ele descriu o formă de fus („fusus” înseamnă ax în limba latină) , cu extinderea în jurul circumferinței aortei . ( Anevrismele sacciforme implica doar o porțiune a peretelui aortic cu un buzunar localizat in afara).

Cine este cel mai predispus să aibă un anevrism aortic abdominal?

Anevrisme aortice abdominale tind să apară la bărbații albi cu vârsta de peste 60 de ani. In Statele Unite, aceste anevrisme apar până la 3,0 % din populație . Anevrismele incep sa se formeze la aproximativ 50 de ani și prezinta un varf la vârsta de 80. Femeile sunt mai putin susceptibile de a avea anevrisme decat barbatii si afro-americanii sunt mai putin susceptibili de a avea anevrisme decât caucazienii. Exista o componenta genetica care predispune la o dezvoltarea a unui anevrism ; prevalența pentru cineva care are o ruda de gradul intai cu aceasta conditie poate ajunge la 25 % .

Bolile colagenice vasculare care pot slăbi țesuturile pereților aortei sunt de asemenea asociate cu anevrismele aortice . Aceste boli includ sindromul Marfan si sindromul Ehlers – Danlos .

Care sunt factorii de risc pentru anevrismul aortic?

Factorii de risc pentru anevrismul aortic sunt aceiasi cu cei pentru boala aterosclerotică , accident vascular cerebral , boli arteriale periferice și includ :

 • Fumatul : Aceasta nu numai că mărește riscul de a dezvolta un anevrism aortic abdominal , dar de asemenea, creste riscul de ruptura de anevrism . Ruptura aortica este un eveniment care pune în pericol viața în cazul în care sângele iese din aorta și pacientul poate sângera rapid pana la moarte .
 • Tensiunea arteriala
 • Valori crescute ale colesterolului din sânge
 • Diabetul zaharat

Care este cea mai frecventa cauza de anevrism aortic?

Cea mai frecventa cauza de anevrisme aortice este ” rigidizarea arterelor ” numit arterioscleroză . La o majoritate de anevrisme aortice cauza este reprezentata de arterioscleroză . Arterioscleroza poate duce la slăbirea peretelui aortic și presiunea crescută a sângelui pompat prin aorta cauzează slăbiciunea stratului interior al peretelui aortic .

Peretele aortic are trei straturi , adventitia , musculara si tunica intima . Straturile ofera putere aortei , precum si elasticitatea pentru a tolera modificări ale tensiunii arteriale . Creșterea tensiunii arteriale cornice cauzeaza ruptura stratului muscular in jos și duce la dilatarea continua , lenta de aorta .

Fumatul este o cauza majora de anevrism aortic . Studiile au arătat că rata de anevrism aortic a scăzut în același ritm ca și ratele de fumat in populație .

Care sunt alte cauze de anevrisme aortice?

Alte cauze de anevrisme aortice includ :

 • genetica / ereditar : Genetica ar putea juca un rol în dezvoltarea unui anevrism aortic . Riscul producerii unui anevrism creste dacă o rudă de gradul întâi a suferit un anevrism de aorta . Anevrismul poate exista la o varsta mai tanara si este, in acest caz un risc mai mare de rupere de aorta.
 • boală genetică : sindromul Ehlers – Danlos și sindromul Marfan sunt două boli ale tesutului conjunctiv care sunt asociate cu dezvoltarea de anevrism aortic . Anomalii ale țesutului conjunctiv în straturile peretelui aortic pot contribui la slăbiciune în secțiunile de aortă .
 • post – traumatism : Trauma poate afecta peretele aortic și provoaca daune imediate sau poate provoca o suprafață de slăbiciune care va forma un anevrism de -a lungul timpului .
 • Arterita : inflamația vaselor de sânge așa cum se întâmplă în boala Takayasu , arterita cu celule gigantice , și policondrita recidivanta pot contribui la anevrism .
 • infecție micotică (fungica) : O infecție micotică sau fungica poate fi asociata cu imunodeficiență , abuzul de droguri intravenos , sifilis , si chirurgie a valvelor cardiace .

Care sunt simptomele unui anevrism aortic abdominal?

Cele mai multe anevrisme aortice abdominale nu produc nici un simptom ( ele sunt asimptomatice ) si sunt descoperite accidental atunci când un test de imagistica a abdomenului ( CT sau ecografie ) este realizat . Ele pot fi, de asemenea detectate prin examen fizic atunci când medicii palpeaza in abdomen și ausculta u suflu abdominal, sunetul făcut de către fluxul de sange turbulent .

Durerea este cel mai frecvent simptom în cazul în care anevrism care se extinde sau in cazul unei rupturi . De multe ori incepe in abdomen și iradiază spate sau in flanc . Alte simptome pot apărea în funcție de locul în care se află anevrismul de aorta și dacă structurile învecinate sunt afectate .

Anevrisme aortice abdominale pot ramane asimptomatice sau produc simptome minime de ani de zile . Cu toate acestea , un anevrism abdominal care se extinde rapid poate provoca apariția bruscă a durerii abdominale severe ,care nu cedeaza sau durere în flanc . Ruptura unui anevrism aortic abdominal poate fi catastrofal, chiar letale , si este asociata cu distensie abdominală , o masă abdominală pulsatorie și șoc din cauza pierderii masive de sange .

Cum se diagnosticheaza clinic un anevrism aortic abdominal?

Examenul fizic poate pune inițial diagnosticul de anevrism aortic abdominal . Medicul poate fi capabil să simtă o masă pulsatil în centrul abdomenului și de a face diagnosticul clinic . La pacienții obezi cu o circumferință mare , examenul fizic este mai puțin util . La pacienții foarte slabi , aorta poate fi adesea observate ca pulseaza sub piele și acest lucru poate fi o constatare normala . Ascultarea cu un stetoscop poate dezvălui , de asemenea, un suflu sau un sunet anormal de turbulență sanguina în anevrism .

Ce teste adjuvante sunt pentru diagnosticul de anevrism aortic abdominal?

În aproximativ majoritatea cazurilor, razele X arata depozitele de calciu arată în perete anevrismal . Dar raze X simple nu pot determina mărimea și gradul de anevrism. Ecografia de obicei, oferă o imagine clară a dimensiunii unui anevrism . Ultrasunetele au o precizie de aproximativ 98 % în măsurare a dimensiunii de anevrism și sunt sigure și neinvazive . Tomografia computerizata a abdomenului este foarte precisa în determinarea mărimii și gradul de anevrism precum si a locației acestuia în aorta . Pentru a ajuta la repararea planului dacă este necesar , este important să se știe dacă anevrismul este deasupra sau sub arterele renale. CT-ul necesita substanta de contrast pentru a fi injectata pentru a evalua vasele de sange ( inclusiv aorta ) . Pacienții cu boli de rinichi sau alergii la substanta de contrast nu pot fi candidati pentru CT . IRM / MRA ( imagistica prin rezonanta magnetica si arteriografie ), ar putea fi o alternativă .

Aortograma, o analiza cu raze X în care colorantul este injectat direct in aorta , este testul de alegere potrivita , dar CT și RMN i-au luat locul.

Care este istoria naturală a anevrisme aortice abdominale?

Anevrisme aortice abdominale se extind treptat în timp . Cu cât este mai mare anevrismul , cu atat mai mare riscul de ruptură și de moarte . Anevrismele mici pot fi observate și urmarite cu ultrasunete sau alte imagistica.

Ghidurile de urmarire ale unei anevrism sunt după cum urmează:

 • Măsurile normale de aortă sunt până la 1,7 cm la un bărbat și 1,5 cm la o femeie .
 • Anevrismele care se găsesc întâmplător sau accidental , care sunt mai mici de 3 cm, nu prezinta nevoie să fie reevaluate sau urmarite .
 • Anevrismele care masoara 3-4 cm ar trebui să fie verificate din nou de ultrasunete in fiecare an pentru a monitoriza potențialul de extindere și dilatare .
 • Anevrismele de 4.0-4.5 cm trebuie monitorizate la fiecare 6 luni cu ajutorul ultrasunetelor .
 • Anevrismele mai mari de 4,5 cm trebuie să fie evaluate de către un chirurg pentru potențialul unei operatii.

Care sunt complicatiile unui anevrism aortic abdominal?

Un anevrism aortic se poate fisura determinând o creștere a durerii abdominale a pacientului . Când durerea este simțita în spate sau flanc, simptomele pot fi confundate cu cele date de o piatra la rinichi . În cazul în care diagnosticul este ratat sau dacă pacientul nu se prezintă pentru îngrijire , anevrismul se poate rupe avand un potențial mortal .

Deoarece anevrismele sunt asociate cu ateroscleroza și placa de-a lungul peretelui aortic și din moment ce anevrismele conțin adesea un cheag , resturi pot călători , sau emboliza , în vasele de sânge mici și pot determina simptome , prin scăderea fluxului sanguin .

Anevrismele pot deveni foarte rar infectate .

Cum se repara anevrismul aortic abdominal?

Fiecare pacient este diferit, iar decizia de a repara un anevrism aortic abdominal depinde de mărimea anevrismala ,vârsta pacientului , afectiuni medicale care stau la baza și speranța de viață .

Există două abordări pentru reparații:

Prima este abordarea tradițională chirurgicala . O incizie mare se face in abdomen ,anevrismul aortic este identificat și rezecat . Piesa lipsă a aortei este înlocuită cu o grefa sintetica .

A doua abordare este de a face o grefă endovasculare . Un cateter sau tub este infiletat in artera femurala in zona abdomenului si grefa este poziționata în așa fel încât aceasta se întinde și se află în interiorul anevrismului și îl limiteaza de la extindere ( endovasculare : endo = interior vascular + = vas de sânge) .

Abordarea tratamentului trebuie să fie adaptata pentru fiecare pacient in parte si foarte mult depinde de locație , dimensiunea și forma de anevrism .

Ce se face în cazul în care un anevrism aortic abdominal amenință să se rupă?

Iminenta de rurptura de anevrisme abdominale este o urgență chirurgicală . După o ruptura de anevrism , 50 % din pacienți mor înainte de ajungerea lor la spital . Cu cat dureaza mai mult drumul catre sala de operatie , cu atât mai mare este mortalitatea .

Ce este managementul medical ( management nechirurgical ) de anevrism aortic abdominal?

Odată ce un anevrism este detectat , scopul este de a încerca reducerea extinderii . Controlul pe viață a factorilor de risc este o necesitate și include următoarele :

 • Oprirea fumatului .
 • Controlul tensiunii arteriale : beta-blocantele pot fi folosite pentru a controla atât tensiunea arteriala și a reduce presiunea din anevrism .
 • Controlul colesterolului din sânge.
 • Menținerea diabetului sub control .

Monitorizarea de rutină a dimensiunii anevrismale:

 • Măsurile normale de aortă sunt până la 1,7 cm la un bărbat și 1,5 cm la o femeie.
 • Anevrismele care se găsesc întâmplător sau accidental , care sunt mai mici de 3 cm, nu este nevoie să fie reevaluate sau urmarite .
 • Anevrismele de 3.0-4.0 cm ar trebui să fie verificate din nou de ultrasunete in fiecare an pentru a monitoriza potențialul de extindere și dilatare .
 • Anevrismele de 4.0-4.5 cm trebuie monitorizate la fiecare 6 luni de ultrasunete .
 • Anevrismele mai mari de 4,5 cm trebuie să fie evaluate de către un chirurg pentru potențialul unei operatii .

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.