Dictionar medical A-Z

Despre adeziunile abdominale

Ce sunt adeziunile abdominale?

( Tesut cicatricial in abdomen )

• aderențele abdominale sunt benzi de tesut cicatricial care se formeaza intre tesuturi si organe abdominale , care le determina sa se uneasca impreuna .

Simptomele cauzate de adeziunile abdominale pot varia ; cu toate acestea , cele mai multe adeziuni nu determina simptome .

 • simptomele tipice cauzate de adeziuni abdominale includ disconfort abdominal în jurul buricului , care este asemanator crampelor , urmat de distensie a abdomenului . Simptomele pot deveni intense, cu obstrucție .
 • chirurgia abdominală este cea mai frecventă cauză a adeziunilor abdominale . Alte cauze de adeziuni abdominale includ inflamația unui organ , cum ar fi colecistita sau apendicita , peritonita , obiecte străine lăsate în interiorul abdomenului , la momentul intervenției chirurgicale , sângerare în cavitatea peritoneală , sau afecțiuni inflamatorii cum ar fi boala inflamatorie pelvină .
 •  in locurile în care apar aderențe abdominale , intestinul se poate răsuci pe propriul ax , și răsucirea poate împiedica circulația normală a conținutului său ( în special în intestinul subțire ) .

Aderentele abdominale care cauzează o obstrucție intestinală completa pot pune viața în pericol și necesită îngrijire medicală imediată și de multe ori interventii chirurgicale .

 •  aderențele abdominale poate cauza infertilitate feminină prin prevenirea ovulelor fertilizate sa ajunga la uter , unde are loc dezvoltarea fatului .
 •  nu sunt disponibile teste pentru a diagnostica adeziunile , iar adeziunile nu poate fi văzut prin tehnici imagistice , cum ar fi raze X sau ultrasunete .
 • o obstrucție intestinală poate fi văzuta prin raze X abdominale , examene de contrast cu bariu (seria inferior sau superior a tractului gastrointestinal ) , și tomografie computerizata ( CT ) .
 • tratamentul specific pentru adeziuni abdominale este fie chirurgia laparoscopica sau chirurgie deschisa prin care adeziunile sunt tăiate de bisturiu sau curent electric .

Adeziunile abdominale

Aderențele abdominale sunt benzi de tesut cicatricial care se formeaza intre tesuturi si organe abdominale , făcându-le să se uneasca.

Simptomele cauzate de adeziunile abdominale variaza ; cu toate acestea , cele mai multe adeziuni nu determina simptome .

Simptomele tipice cauzate de adeziunile abdominale includ disconfort abdominal în jurul buricului , care este asemanatoare crampelor , urmat de distensie a abdomenului . Simptomele pot deveni intense cu obstrucția .

Chirurgia abdominală este cea mai frecventă cauză a adeziunilor abdominale . Alte cauze de adeziuni abdominale includ inflamația unui organ , cum ar fi colecistita sau apendicita , peritonita , obiecte străine lăsate în interiorul abdomenului la momentul intervenției chirurgicale , sângerare în cavitatea peritoneală , sau afecțiuni inflamatorii cum ar fi boala inflamatorie pelvină .

In locurile în care apar aderențe abdominale , intestinal se poate răsuci in jurul propriului ax , și răsucirea poate împiedica circulația normală a conținutului său ( în special în intestinul subțire ) .

Adeziunile abdominale care cauzează o obstrucție intestinală completa pot pune viața în pericol și necesită îngrijire medicală imediată și de multe ori interventie chirurgicala.

Aderențele abdominale pot cauza infertilitate feminină prin prevenirea ovulelor fertilizate de a ajunge la uter , unde are loc dezvoltarea fatului .

Nu există teste disponibile pentru  diagnostica adeziunilor , si adeziunile nu pot fi văzute prin tehnici imagistice , cum ar fi raze X sau ultrasunete .

O obstrucție intestinală poate fi văzuta prin raze X abdominale , examene de contrast cu bariu (seria inferior sau superior a tractului gastrointestinal ) , și tomografie computerizata ( CT ) .

Tratamentul de adeziuni abdominale este fie prin chirurgie laparoscopica sau chirurgie deschisa prin care adeziunile sunt tăiate de bisturiu sau curent electric.

Care sunt cauzele adeziunilor abdominale?

Chirurgia abdominală este cea mai frecventă cauză a adeziunilor abdominale . Aproape toți cei care suferă intervenții chirurgicale abdominale dezvoltă adeziuni ; Cu toate acestea , riscul este mai mare dupa operatii pe abdomenul inferior si pelvis , inclusiv interventii ale colonului si interventii ginecologice . Aderențele pot deveni mai mari și mai stranse odată cu trecerea timpului , provocând probleme ani buni dupa operatie .

Cauzele chirurgicale de adeziuni abdominale include :

 •  incizii ale țesuturilor , în special cele care implică organele interne
 •  manipularea organelor interne
 •  uscarea organelor interne și a țesuturilor (in timpul interventiei)
 •  contactul țesuturilor interne cu materiale străine , cum ar fi tifon , mănuși chirurgicale și suturi
 •  sânge sau cheaguri de sange care nu au fost clătite în timpul intervenției chirurgicale

O cauza mai putin comuna a adeziunilor abdominale este inflamația din surse nelegate de chirurgie , inclusiv :

 •  apendicita – în special ruptură de apendice
 •  radioterapie pentru cancer
 •  infecții ginecologice
 •  infecții abdominale

Rar , aderente abdominale se pot forma fara o cauza aparenta .

Cum pot provoca adeziunile abdominale obstrucție intestinală?

Aderențe abdominale pot îndoi , răsuci , sau trage intestine din loc , provocând o obstrucție intestinală . O ocluzie intestinală parțiala sau completa restrânge libera circulatie de alimente sau scaun prin intestine . O obstructie intestinala completa este un pericol pentru viața și necesită asistență medicală imediată și de multe ori interventii chirurgicale .

Cum pot provoca adeziunile abdominale infertilitate feminină?

Aderențe abdominale cauzeaza infertilitate feminină prin prevenirea ovulelor fertilizate de a ajunge la uter , unde are loc dezvoltarea fatului . Aderențele pot îndoi , răsuci , sau pot muta trompele uterine din locul anatomic normal , trompe care transporta ovulele de la ovare – unde ovulele sunt depozitate și eliberate inspre uter .

Care sunt simptomele de adeziuni abdominale?

Deși cele mai multe adeziuni abdominale trec neobservate , cel mai frecvent simptom este durerea abdominală cronică sau dureri pelvine . Durerea de multe ori imită durerea sugestiva pentru alte condiții , inclusiv apendicita , endometrioza și diverticulita .

Care sunt simptomele de obstrucție intestinală ?

Simptomele unei obstrucții intestinale include:

 •  dureri abdominale severe , greață , crampe
 •  vărsături
 •  balonare
 •  sunete intestinale zgomotoase
 •  umflarea abdomenului
 •  incapacitatea de a avea gaze
 •  constipație

O persoană cu aceste simptome trebuie să solicite imediat asistență medicală .

Cum sunt diagnosticate adeziunile abdominale și obstrucțiile intestinale?

Nu există teste disponibile pentru a diagnostica adeziunile , si acestea nici nu pot fi văzute prin tehnici imagistice , cum ar fi raze X sau ultrasunete . Cele mai multe adeziuni sunt găsite în timpul intervenției chirurgicale exploratorii . O obstrucție intestinală , totuși , poate fi văzuta prin raze X abdominale , examene de contrast cu bariu și tomografia computerizată .

Cum pot fi tratate adeziunile abdominale și obstrucțiile intestinale?

Tratamentul pentru adeziunile abdominale de obicei nu este necesar , deoarece majoritatea nu crează probleme . Chirurgia este în prezent singura modalitate de a elimina adeziunile care provoacă durere , obstrucție intestinală , sau probleme de fertilitate . Mai multe interventii de chirurgie , însă , poarta riscul de formare de adeziuni suplimentare deci se evită atunci când este posibil .

O obstructie intestinala completa necesita de obicei interventie chirurgicala imediata . O obstrucție parțială poate fi uneori rezolvata cu un regim alimentar lichid sau care lasa putin rezidu. O dieta saraca in reziduri este bogata în produse lactate , saraca in fibre , și alimente mai ușor de fragmentat în particule mai mici de către sistemul digestiv.

Pot fi prevenite adeziunile abdominale?

Aderențele abdominale sunt greu de prevenit. Cu toate acestea , tehnicile chirurgicale facute atent, blând , pot minimiza formarea de adeziuni .

Chirurgia laparoscopica evită deschiderea abdomenului cu o incizie mare . In schimb , abdomenul este umflat cu gaz ( dioxid de carbon) în timp ce uneltele speciale chirurgicale și o cameră video sunt filetate prin câteva incizii mici abdominale . Umflarea abdomenului ofera spatiu chirurgului.

Dacă este necesară o incizie abdominală mare , un material special  (Seprafilm ) poate fi inserat între organe sau între organele și incizia abdominală la sfârșitul intervenției chirurgicale . Materialul asemanator unei benzi de film , care arată similar cu hârtia cerată , este absorbit de organism în aproximativ o săptămână și tinde să minimizeze formarea de aderențe .

Alte măsuri de preventie in timpul interventiei chirurgicale, pentru a reduce formarea de aderență include utilizarea mănușilor fara amidon și latex , manipularea țesuturilor și organelor cu grija, scurtarea timpului chirurgical , sa nu se ajunga la deshidratarea tesuturilor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.