Dictionar medical A-Z

Migrena abdominala la copii

Migrena abdominală la copii. Fapte:

• Migrena abdominală este considerată a fi o varianta de migrena care este frecventa la copii, dar rara la adulți.

• Migrena abdominala se caracterizează prin durere in centrul abdomenului care poate fi severa.

• Simptomele pot dura timp de o oră sau până la mai multe zile.

• Greața și voma pot fi asociate cu durerea.

• Somnul aduce de obicei calmarea de la migrena abdominală. Medicamentele folosite în tratamentul migrenei clasice pot fi, de asemenea, eficiente cu toate că nu există un singur tratament care este cunoscut a fi eficace la toți pacienții.

• Majoritatea copiilor cu migrena abdominala au un istoric familial de migrenă și cel mai probabil continua sa dezvolte migrena si ca adulti.

• Cauza exacta a migrenei abdominale este prost inteleasa. Aceasta poate fi legata de cauze neurologice și factori endocrinologici (hormonali).

• Diagnosticul de migrena abdominala poate fi dificil, și depinde de eliminarea altor cauze posibile pentru durere și simptome abdominale. Nu exista nici un test de diagnostic care confirmă diagnosticul.

Ce este migrena abdominala?

Ca si adultii, copii pot dezvolta migrene. Aceasta poate fi de același tip ca la adulți, care este de obicei debutanta cu o durere de cap, dar poate fi uneori precedată de o aură. Greață, vărsături, fotofobie (scaderea tolerantei la lumina) pot aparea. Copiii dezvolta de asemenea unele variații neobișnuite și atipice de migrenă, nu sunt asociate cu dureri de cap, si nu sunt de obicei observate la adulți. Migrena abdominală este una dintre aceste variante.

Migrena abdominală este o condiție considerata a fi legata de migrena care se caracterizează prin durere în abdomen. Acesta este adesea precipitata de factori ai migrenei clasice. Durerea poate fi severa, iar greață și vărsăturile pot să apară.

Migrena abdominală este rară la adulți, dar s-a estimat că până la 2% din toți copiii pot dezvolta migrene abdominale. Copiii care au aceasta afectiune , dezvolta migrene ca adulti. Fetele sunt afectate mai frecvent decat baietii. Migrenă abdominală apare, de obicei, pentru prima dată la varste cuprinse intre 2 si 10 ani.

Care sunt cauzele migrenei abdominale?

Cauza migrenei abdominale este prost inteleasa. Migrena abdominala este considerata de unii cercetători legata de cauze neurologice sau modificări endocrine cauzate la randul lor de modificările nivelurilor de serotonină și histamina din organism. Factorii genetici pot fi, de asemenea implicati din moment ce aceasta conditie este mai frecventa la copiii care au un istoric familial de migrenă. Aproximativ 60% din copiii cu aceasta afectiune au un istoric familial pentru migrena.

Factorii declanșatori ai migrenei abdominale au fost descrisi ca fiind similari cu cei care declanseaza migrena clasică. Acestia includ excitanti precum ciocolata sau alimente care conțin nitriti, stresul si anxietatea.

Care sunt simptomele specifice migrenei abdominale?

Așa cum am menționat, migrena abdominală provoacă dureri la nivelul abdomenului care pot fi severe și debilitante. Acestea sunt de obicei situate în partea de mijloc a abdomenului, de multe ori în jurul ombilicului. Crampe, greață si vărsături pot însoți durerea. Paloarea pielii este adesea observată. Este posibil sa nu fie associate cu dureri de cap. Simptomele sunt de obicei ameliorate prin somn si pot dura intre o oră si câteva zile.

Cum este diagnosticata migrenă abdominală?

Din cauza absenței durerii de cap, starea poate fi dificil de diagnosticat, mai ales în timpul primul episod. Nu există nici un test specific care poate stabili diagnosticul de migrenă abdominala, deci diagnosticul se bazează pe excluderea altor condiții. Testele de laborator și studii de imagistica sunt de obicei direcționate pentru a exclude alte condiții care ar putea fi responsabile pentru simptome. Electroencefalografia (EEG) este utila pentru diagnosticul diferential al unei convulsii.

Care este tratamentul pentru migrena abdominala?

Tratamentul migrenei abdominale are două componente – pentru a reduce simptomele unui atac acut și pentru a preveni sau a reduce severitatea episoadelor viitoare. Cercetarea până în prezent nu a furnizat date suficiente pentru a stabili cu fermitate rolul oricarui medicament in particular, fie pentru tratarea simptomelor sau prevenirea episoadelor viitoare ale migrenei abdominale. Cu toate acestea, multi pacienti raspund la medicamente anti-migrenoase și alte tipuri de medicamente.

Medicamentele pentru tratamentul migrenei abdominale

Tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata migrena abdominala includ:

  •  medicamente analgezice, cum ar fi medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau acetaminofen
  •  sumatriptan (Imitrex, Alsuma), un membru al clasei triptan de medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei la adulti, a fost utilizat pentru a trata unii copii mai mari cu migrena abdominala.

Antidepresive triciclice și medicamente care blochează efectele serotoninei au fost utilizate la unii pacienți să scadă frecvența atacurilor.

  •  Acidul valproic (Depakote), un medicament antiepileptic, a fost utilizat pentru a trata migrena abdominala.
  •  Ergotamina, de asemenea utilizata pentru adulti cu migrena, este folosita pentru a trata unele variante de migrenă aparute in copilarie.
  •  Doza mica de aspirina si doze mici de beta-blocante au fost folosite pe termen lung la unii pacienți în încercarea de a diminua frecvența de atacuri pe viitor.
  •  Ciproheptadina, un antihistaminic s-a dovedit a fi eficace la unii copii cu variante de migrena.

Alte variante ale tratamentului pot include administrarea de fluide intravenos, dacă voma este severa, precum și utilizarea de sedative sau medicamente antiemetice.

Tratamentul poate include, de asemenea, sfaturi pentru a recunoaște și a evita factorii declansatori, în cazul în care acestia sunt cunoscuti. De exemplu, în cazul în care au fost identificati declanșatori alimentari, acestia ar trebui să fie evitati, cu toate că nu toți cei care au experimentat migrene abdominale au declansatori alimentari identificabili. Programe de gestionare a stresului și relaxare pot fi benefice pentru unii pacienti.

Care este prognosticul pentru migrena abdominală?

Prognosticul pentru migrena abdominală este bun; majoritatea copiilor în cele din urmă inceteaza sa mai aiba atacurile de dureri abdominale. Cu toate acestea, majoritatea copiilor (aproximativ 70% într-un studiu de 54 de copii) care au migrene abdominale continua sa dezvolte migrene la varsta adulta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.