Dictionar medical A-Z

Ablațiunea si tratamentul aritmiilor prin ablatie

Ablațiunea si tratamentul aritmiilor prin ablatie

Ablatia este utilizata pentru tratamentul tulburărilor de ritm cardiac (aritmii). Tipul aritmiei și prezența altor boli de inima va determina dacă ablatia poate fi realizată pe cale chirurgicală sau non-chirurgicala.

Ablatia  non-chirurgicala, folosita  in mai multe tipuri de aritmii, se efectuează într-un laborator special numit laborator de electrofiziologie (PE).   În timpul acestei proceduri non-chirurgicale un cateter este introdus într-o anumită zonă a inimii. O mașină specială direcționează energie prin cateter pentru zone mici ale muschiului inimii care cauzeaza ritmul cardiac anormal. Aceasta energie „deconectează” calea ritmului anormal. Aceasta metoda  poate fi de asemenea utilizata pentru a deconecta calea electrică dintre camerele superioare (atriile) și camerele inferioare (ventriculi) ale inimii.

Procedurile de ablatie chirurgicala sunt folosite pentru tratarea fibrilatie atriala pot fi „minim invazive” sau tradițional interventii chirurgicale „deschise” și pot  fi combinate cu alte terapii chirurgicale cum ar fi chirurgia by-pass, repararea valvei sau înlocuirea valvei.

Procedurile chirurgicale de ablatie includ:

• Procedura de labirint. În timpul acestei proceduri tradiționale pe cord deschis chirurgical, chirurgul face incizii mici in inima pentru a întrerupe  conducerea  impulsurilor anormale și pentru a  direcționa  impulsurile normale ale sinusurilor inspre  nodul atrioventricular (nodul AV), cum ar trebui  sa fie in mod normal. Când se cicatrizeaza inima, formele tesutului cicatricial blocheaza impulsurile electrice anormale.

Ablația chirurgicală minim invazivă. Spre deosebire de chirurgia cardiacă tradițională, nu există nicio incizie mare a peretelui toracic și inima nu este oprita. Aceste tehnici folosesc incizii mai mici si endoscoape (instrumente mici, luminate care conțin un aparat de fotografiat).

• Procedura de labirint modificata. Chirurgul foloseste un cateter special pentru a furniza energie care face leziuni controlate  asupra inimii  și în cele din urmă tesut cicatricial. Această cicatrice blochează impulsurile electrice anormale de a fi conduse prin inimă și promovează conducerea normală a impulsurilor prin calea corectă. Una din patru surse de energie pot fi utilizate pentru a crea cicatrici: radiofrecventa, microundele , laser, sau criotermia (temperaturi scăzute). Procedura labirintului modificată implică o singura incizie în atriul stâng.

De ce am nevoie de terapie de ablatie?

Medicii recomanda terapia ablatie pentru a trata:

• Fibrilația atrială și flutterul  atrial

• tahicardie prin re-intrare in nodul AV (AVNRT)

• căi accesorii

• tahicardie ventriculară

În plus față de recrearea  unui ritm cardiac normal la persoanele cu anumite aritmii, terapia de ablatie poate ajuta la controlul ritmului cardiac la persoanele cu aritmii rapide  si reduce riscul de cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale. Cum ar trebui să se pregătească un pacient pentru ablatia cu cateter? Pregatirea pentru  ablatie poate varia, în funcție de tipul ablației,  chirurgicala sau nonchirurgicala. Acestea sunt orientări generale; medicul sau asistenta vă va oferi instrucțiuni specifice.

Pentru pregatirea pentru ablatie, există mai multe etape. Printre ele:

• Adresați-vă medicului dumneavoastră asupra caror medicamente trebuie să întrerupeți administrarea și când să fie oprite . Medicul dumneavoastră vă poate cere sa stopati tratamentul anumitor medicamente (cum ar fi cele care controlează ritmul cardiac sau anticoagulanti, inclusiv produse ce contin aspirina) de la una la cinci zile înainte de procedură. Dacă sunteți diabetic, adresați-vă medicului dumneavoastră cum ar trebui să se adapteze medicamentele pentru diabetul zaharat.

Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inainte de procedura. Dacă trebuie să luați medicamente, luati-le  doar cu o înghițitură mică de apă.

• Când ajungeti la spital, purtati  haine confortabile. Va veti  schimba într-un halat de spital pentru procedura. Lăsați toate bijuteriile și obiectele de valoare la domiciliu.

La ce ne putem aștepta în timpul ablatiei cu cateter?

În timpul ablatiei nonchirurgicale cu cateter , următoarele lucruri vor avea loc:

• Procedura va avea loc într-o sală speciala numita laborator de electrofiziologie. Înainte de începerea testului, o asistentă vă va ajuta să vă pregătiți. Va veti  intinde pe un pat și asistenta va face o linie IV(intravenos) în mână sau braț. Acest lucru este necesar pentru ca medicii și asistentele sa va poata  da medicamente și fluide prin vena în timpul procedurii. Vi se va da un medicament   IV care va  vă ajuta să vă relaxați. În funcție de tipul de ablatie, puteti ramane treaz în timpul procedurii  dumneavoastră. Dacă sunteti treaz, vi se va cere să raportati orice simptome, sa  răspundeti la întrebări, sa urmați instrucțiunile date de către medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteți de acord  cu ceva sau aveti nevoie de ceva, anuntati asistenta.

Asistenta vă va conecta la mai multe monitoare.

• După ce ați deveni somnoros, zona inghinala va fi rasa la fel si gâtul, pieptul , bratul si vor fi curățate cu o soluție antiseptică. Draperii sterile vor fi amplasate pentru a vă acoperi de la gât până la picioare.

• Medicul va amorti locul de inserție prin injectarea unui medicament. Veți simți o senzație de arsură inițial, iar apoi va deveni amortit. Apoi, mai multe catetere (fire speciale care pot seta ritmul inimii și pot înregistra activitatea electrică) vor fi introduse printr-o incizie mica intr-un vas mare de sânge și / sau artera (în zona inghinala, gât, sau braț) și avansat catre inima ta. Dacă ești treaz, este important să rămâi calm  și să rezisti  tentației de a ridica capul pentru a vedea  ce face medicul în timp ce cateterele sunt plasate.

După ce cateterele sunt la locul lor, medicul se va uita la monitor pentru a evalua sistemul conducator al inimii.

 • Apoi, medicul va efectua procedura de ablatie.
 • În timpul ablatiei tradiționale, medicul va folosi un dispozitiv, stimulator cardiac pentru a trimite impulsuri electrice la inima cu rolul de a creste alura ventriculara. Puteți simți cum bate inima mai repede sau mai puternic atunci când stimulatorul oferă impulsurile. Dacă apare aritmie în timpul procedurii, asistenta vă va întreba cum vă simțiți. Este foarte important să-i spuneți medicului sau asistentei medicale simptomele aparute. Medicul va muta apoi cateterele în jurul inimii pentru a vedea care zona este aritmica. Odată ce medicul constată zona de aritmie , se aplică energie. Puteți simți disconfort sau o senzatie de arsura in piept, dar trebuie să stati liniștit, si sa evitați să respirați adânc. Dacă simțiți durere, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale pentru a vă oferi mai multe medicamente.
 • In timpul ablatie venei pulmonare (pentru fibrilatie atriala), medicul ofera energie printr-un cateter în zona de atrii care se conectează la venă pulmonara (ostium), producând o cicatrice circulara. Cicatricea va bloca atunci orice impulsuri care vin din cadrul venelor pulmonare, prevenind astfel fibrilația atrială.

Procesul se repetă la toate cele patru vene pulmonare. În unele cazuri, ablația poate fi efectuată și în alte părți ale inimii, cum ar fi venele subclaviculare și sinusul coronar. Cateterul este un tip de  cateter special, cu un anumit varf. Prin cateter circulă fluide pentru a ajuta la controlul intensitatii temperaturii.

 • După ce ablația este completă, electrofiziologistul va utiliza dispozitive de monitorizare pentru a observa semnalele electrice din inima, să se asigure că ritmul cardiac anormal a fost corectat.

Procedura durează de obicei aproximativ patru pana la opt ore, dar poate dura si mai mult.

Ce se întâmplă după ablatia cu cateter?

Dupa ablatia cu cateter nechirurgical:

 • Medicul va elimina cateterele din zona inghinala si aplica presiune pe acel loc pentru a preveni hemoragia. Vei avea repaus la pat timp de una până la șase ore. Incercati sa nu miscati picioarele atat cat e posibil pentru a preveni hemoragia.
 • După procedură, este posibil să fiti internat in spital. În timpul dumneavoastră de recuperare, un monitor special, numit telemetru, va fi utilizat pentru a urmări ritmul cardiac și alura ventriculara. Telemetria constă intr-o cutie mica legata prin fire la piept cu patch-uri de electrozi.

Caseta permite ca ritmul cardiac să fie afișat pe mai multe monitoare pe unitatea de asistenta medicala. Asistentele vor putea observa ritmul cardiac și alura. În cele mai multe cazuri, pacientul va fi capabil să meargă acasă a doua zi după procedura de ablatie cu cateter, dar, în unele cazuri, puteti sa fiti capabil sa  mergeti acasa in aceeasi zi in care s-a efectuat procedura.

 • Dvs. și familia veti primi ulterior rezultatele procedurii. Medicul va discuta, de asemenea, atunci când se pot relua activitatile si cat de des va trebui să-l vizitati.
 • Temporar, multe persoane resimt palpitații cardiace paroxistic pentru câteva săptămâni după procedura. Uneori s-ar putea simți vechile simptome , ca și în cazul în care ritmul cardiac anormal revine, dar apoi se oprește. Aceste senzatii sunt normale și nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare. Când aceste simptome apar în timpul recuperării dvs., este important să le comunicati personalului medical care se ocupa de dvs. De asemenea, sunati medicul sau asistenta dacă vă simțiți ca  si cum ritmul cardiac anormal a recidivat.
 • Este posibil să fiti obligat să luati medicamente pentru o anumită perioadă de timp după procedura dumneavoastră.

Dacă aveți orice alte întrebări, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Adresați-vă personalului de ingrijire medicala cat mai des posibil, pentru a merge la controale.

Cum trebuie să se aibă grijă de locul cu rana?

Veți avea o pansament mic pe rana. Acesta poate fi îndepărtat a doua zi. Păstrați zona curată și uscată.

Sunați-vă medicului dumneavoastră dacă observați orice roșeață, umflături, sau drenaj lichidian la locul inciziei.

Ce pot aștepta în timpul ablatiei chirurgicale?

În timpul ablatie chirurgicale, vă puteți aștepta la următoarele:

 • Anestezia generala (pacientul este adormit) sau anestezie locală cu sedare (pacientul este treaz, dar relaxat și fără durere) poate fi utilizata, în funcție de fiecare caz în parte.
 • In timpul chirurgie minim invazive, chirurgul vede suprafața exterioară a inimii cu ajutorul unui endoscop. Instrumentele de specialitate sunt folosite pentru a localiza zonele care au nevoie de ablatie și pentru a crea liniile de bloc de conducere. Spre deosebire de chirurgia cardiacă tradițională, nu există nici o incizie mare a peretelui toracic, iar inima nu este oprita.

Procedura “labirintului”  necesită o incizie de-a lungul sternului (osului pieptului). Incizia poate fi tradiționala (aproximativ 6 la 8 cm lungime), sau, în unele cazuri, minim invaziva (aproximativ 3 până la 5 cm lungime). Inima este oprita în timpul acestei proceduri. O mașinărie  inimă-plămân oxigeneaza sangele care circula pe întregul  organism in timpul interventiei chirurgicale.

• Procedura de labirint modificată implică utilizarea a una dintre cele patru surse de energie diferite pentru a crea liniile de bloc de conducere (radiofrecventa,  microunde,  laser  sau crioterapie). Se introduce sonda de energie de alegere, și sub control vizual direct  se creaza liniile de leziune. Ca și în cadrul procedurii clasic labirint, aceste leziuni creaza linii de bloc de conducere  care intrerup impulsurile anormale și restabilesc ritmul sinusal normal. Această procedură este utilizata în principal la pacienții care au fibrilatie atriala si alte indicatii pentru chirurgie.

Ce se întâmplă după ablația chirurgicală?

În cazul în care operația de ablație a fost asociata cu ventilatia, by-pass  sau o altă procedură chirurgicală conditiile  de îngrijire  post-interventionale sunt diferite.

Dupa ablatie chirurgicala:

• Pacientul este de obicei transferat la o unitate de terapie intensivă (UTI) pentru monitorizare atentă timp de aproximativ una sau două zile după intervenția chirurgicală. Când starea pacientului este stabilă, el este transferat într-o unitate de asistență medicală normala (numita unitate de telemetrie).

• Monitorizarea in timpul de recuperare include parametrii cardiaci, tensiunea arteriala si monitorizarea de oxigen din sange si controale frecvente ale semnelor vitale și alți parametrii, cum ar fi zgomotele  inimii.

• Majoritatea pacienților rămân în spital aproximativ 5 până la 7 zile după procedură, în funcție de rata lor de recuperare. Pacienții care au avut chirurgia minim invaziva pot fi capabili de a merge acasă la 2 până la 3 zile după operație. Echipa dvs. de ingrijire va urmări progresul și va vă ajuta să va recuperati  cât mai repede posibil.

Recuperarea completă de la o intervenție chirurgicală durează aproximativ 6-8 săptămâni. Cei mai multi pacienti sunt capabili sa  conduca în aproximativ 3 până la 8 săptămâni după operație. Echipa  de ingrijire a sanatatii va oferi orientări specifice pentru recuperare pentru a reveni la locul de muncă, inclusiv instrucțiuni specifice privind activitatea, îngrijirea inciziei și a starii generale de sănătate după intervenția chirurgicală.

• Mulți pacienți pot prezenta batai de inima care sar sau episoade scurte de fibrilatie atriala in primele trei luni de la procedura. Acest lucru este comun si se datorează inflamației (umflarea)  țesutului cardiac și se tratează cu medicamente. După ce inima s-a vindecat, aceste batai de inima anormale ar trebui să dispară.

• Un număr mic de pacienți necesită un stimulator cardiac dupa operatie din cauza unui ritm anormal de bază, care a fost nedetectat anterior.

Medicamentele dupa operatie pot include:

• Anticoagulante (diluanti de sange),  pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Medicament antiaritmic pentru a controla batai de inima anormale.

• Diureticele pentru a reduce retentia de lichide.

• Medicul dumneavoastră va monitoriza recuperarea  si  va determina când sau dacă aceste medicamente pot fi întrerupte.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.