Dictionar medical A-Z

Ritmuri cardiace anormale

Despre ritmuri  cardiace anormale si clasificarea lor

Tulburările de ritm sunt clasificate în funcție de locul unde apar in atriu sau ventricul, sunt rapide sau lente, regulate sau neregulate.

Tipuri de ritmuri anormale

1. Tahicardie

Ratele de inima rapide pot proveni fie din atriu sau ventricul, dar ritmurile din ventricul pun mai des viața în pericol. Atitudinea  inițială cand se deceleaza aluri rapide este de a identifica  ritmul rapid, iar în cazul în care tensiunea arterială este menținută și nu există nicio dovadă a unui stop,  tratamentul se referă la controlul ratei cu eventuala întoarcerea la ritmul sinusal normal. În cazul în care, cu toate acestea, există dovezi că inima cedeaza din cauza ratei rapide, se iau măsuri de urgență, inclusiv utilizarea energiei electrice pentru a da un soc inimii  pentru a o converti intr-un ritm regulat.

2. Fibrilația ventriculara (V-FIB)

Fibrilația ventriculară nu este din punct de vedere tehnic un ritm cardiac rapid, deoarece inima încetează să mai bată. În fibrilația ventriculară, ventriculele nu au un model coordonat electric și ventriculii, în loc de bătaie, doar au un tremor. Deoarece inima nu bate, sângele nu este circulat la corp sau creier și toate funcțiile corporale sunt oprite. Fără un impuls coordonat pentru a semnala ventriculul sa bata, se produce moarte subită cardiacă.Tratamentul pentru V-FIB este defibrilare cu un șoc electric.

Defibrilatoare externe automate (AED), în locuri publice au ajutat reducerea  mortalitatii care provenea  de la moarte subita de cauza cardiaca, dar preventia  rămâne pilonul pentru a supraviețui acestui eveniment. Unii oameni, cum ar fi cei cu un mușchi cardiac foarte slab sau care au antecedente de fibrilație ventriculară vor necesita un defibrilator implantabil pentru a preveni episoadele viitoare si moartea subita si pentru a trata acest ritm.

Acest ritm este adesea asociat cu un atac de cord în care mușchiul cardiac nu are suficient sânge pentru a fi  aprovizionat (ischemie miocardică), devine iritat, și provoacă iritații secundare. În afară de ischemia miocardică, alte cauze de fibrilație ventriculară pot include slăbiciune severă a mușchiului cardiac (cardiomiopatie), tulburări electrolitice, supradoze de droguri și otrăvire.Tahicardia ventriculară (V-tach) este un alt ritm cardiac rapid care provine din ventricul. Cauzele sunt aceleași ca cele pentru fibrilația ventriculară, dar din cauza modelului de conducere electrica in caile inimii, un semnal organizat este furnizat la ventriculi, permițându-le să bată. Aceasta rămâne o situație de urgență, deoarece V-tach pot degenera în fibrilație ventriculară.

3. Tahicardia supraventriculară paroxistica (PSVT)

Tahicardia supraventriculară paroxistica (PSVT) apare atunci cand caile din nodul AV sau atriu permit o conducere modificata de energie electric  și atriul începe cu o rată rapida, dar regulata, uneori mai mult de 150-200 de ori pe minut. Ventriculii, simțind activitatea electrica care vine prin nodul AV, încearca să bată împreună cu fiecare impuls electric primit și  PSVT are loc.Aceasta este rareori un eveniment care pune în pericol viața, dar oamenii se pot simti inconfortabil atunci când se produce PSVT. Ei pot deveni amețiti, slabiti, au dificultati de respiratie, și descrie o senzație de plenitudine în gât. PSVT pot fi, de asemenea, tolerate și se pot opri de la sine. Dacă acesta este un eveniment care se intampla pentru prima data, apelarea la  9-1-1 este importantă, deoarece alte tahicardii pot pune viata in pericol.

Tratamentul pentru PSVT include incercarile de a stimula nervul vag pentru a încetini inima (a se vedea sincopă vasovagală mai sus) prin tinerea respirației sau printr-o manevra de fortare ca in cazul defecatiei. Medicamentele intravenoase sunt adesea folosite pentru a întrerupe episodul.

Mulți pacienți au PSVT din cauza unor anomalii congenitale în sistemul de conducere electric al inimii. Cauze externe pot include hipertiroidism, dezechilibre electrolitice, precum și utilizarea de cofeina, alcool, medicamente impotriva racelii date fara prescriptie sau droguri ilegale, cum ar fi cocaina si metamfetamina.

4. Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW)

Sindromul Wolff-Parkinson-White este un tip specific de PSVT, în care o eroare înnăscută de cai de conducere a avut loc în apropierea nodului AV, și există o cale electrica accesoriu. Diagnosticul se face prin electrocardiograma (EKG) sau prin testare electrofiziologica, iar tratamentul poate include medicamente sau distrugerea căii electrice accesorii prin ablatie invazive cu cateter.

5. Fibrilația atrială (A-FIB)

Fibrilația atrială  are loc când atriul a pierdut capacitatea de a bate într-un mod coordonat. În locul nodului SA numeroase zone ale atrium genereaza impulsuri electrice. Acest lucru face ca atriul sa tremure , în loc sa aiba o sistola organizata. Nodul AV vede toate semnalele electrice, dar  pentru că sunt atât de multe, și pentru că sunt atât de haotice, doar o parte dintre sutele de semnale pe minut sunt trecute pana la nivelul ventriculului. Ventriculii  apoi au sistole neregulate și de multe ori foarte rapide. Ca și în PSVT, simptomele pot include palpitatii, ameteli, si dificultati de respiratie. Cauza fibrilatiei atriale, cu toate acestea, poate fi mai semnificativa, deoarece poate fi datorată îmbătrânirii sistemului conductor al inimii și asociata bolilor de inima aterosclerotice.

Prin urmare, fibrilația atrială cu răspuns ventricular rapid asociată cu dureri în piept sau dificultăți de respirație ar putea avea nevoie de cardioversie urgenta (o procedură care utilizează energie electric pentru a converti inima inapoi intr-un ritm normal) sau de medicamente intravenoase pentru a controla ritmul cardiac.O complicație importantă a fibrilatiei atriale este formarea de cheaguri de sânge de-a lungul interiorului peretelui inimii. Aceste cheaguri se pot rupe si calatoria la diferite organe din corp (embolizare), duce la blocarea vaselor de sange si provoaca o disfunctionalitate a organelor datorata unei lipse de suplimentari cu sange. O complicatie frecventa este un cheag care călătoreste  la creier, ducand la un accident vascular cerebral.Tratamentul de fibrilatie atriala depinde de multi factori, inclusiv cât timp aceasta a fost prezentă, ce cauzeaza simptomele,cat si de starea de sănătate care sta la baza  individului. Pacientul și medicul  vor decide ce metoda trebuie sa ia pentru a avea un ritm cardiac normal.

Fibrilația  atrială poate fi un ritm sigur și nu pune viața în pericol atunci când rata este controlata. Medicamentele sunt folosite pentru a incetini impulsurile  electrice care trec prin nodul AV, astfel încât ventriculele sa nu încerce să capteze fiecare semnal produs. Motivul pentru a converti un pacient  la un  ritm regulat are de a face cu debitul cardiac. În fibrilatie atriala,  atriile  nu bat și nu pompeaza sânge la ventriculi. In schimb, fluxul  de sange din ventricule e asigurat prin gravitație. Această lipsă de sistola atriala poate scădea eficiența inimii și a debitului cardiac cu 10% la 15%.Subtierea sangelui, sau anticoagulante, pot fi recomandate pentru pacientii cu fibrilatie atriala si risc crescut de accident vascular cerebral. Medicamente orale care presupun  anticoagulate sunt warfarina (Coumadin), dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), și apixaban (Eliquis). Există și alte medicamente injectabile care sunt utilizate într-un spital. În cazul în care pacientul este la risc scăzut, medicul poate recomanda aspirina pentru prevenirea accidentului  vascular cerebral.

Dacă fibrilatia atriala este prost tolerată din cauza palpitatiilor  sau a simptomelor de debit cardiac redus, sau în cazul în care există îngrijorări cu tratament anticoagulant pe tot parcursul vieții, terapia poate include medicamente specifice, cardioversia electrică, sau ablatie pe baza de cateter(uneori cu un stimulator cardiac introdus ). Fibrilatia atriala este o afectiune comuna, cu multe implicații, iar cel mai bun plan pentru fiecare pacient ar trebui să fie discutat pe larg cu medicul.

6. Flutterul atrial

Flutter atrial este similar cu fibrilatie atriala cu excepția că, în loc de a avea  impulsuri electrice haotice din toate punctele din atriu, un punct a devenit iritat și poate avea 300 de impulsuri pe minut sau mai mult. Multe probleme care există pentru fibrilatie atriala se aplică flutterul atrial. Flutterul atrial poate degenera în fibrilație atrială , iar cele două pot coexista de multe ori.

7. Bradicardia

În afară de medicamente, care sunt menite să încetinească inima pentru tratamentul unei varietati de probleme medicale, bradicardia este de obicei din cauza unui bloc cardiac și îmbătrânirea circuitului electric al inimii. Aceasta nu este diferită de procesul de îmbătrânire a sistemului electric din casa ; dar în loc sa inlocuim circuitele inimii, poate fi necesar să fie tratate cu un stimulator cardiac implantabil.

8. Blocurile  de inima

Blocurile de inima care implică ventriculul pot fi asimptomatice și de mică importanță, cu excepția provenientei lor pulmonare sau cardiace. Acestea sunt diagnosticate prin EKG.Blocurile de inima care implică atriul pot fi clasificate de gradul  intai, doi si trei.

Blocul cardiac de gradul intai este comun și, de obicei, de mică importanță. Există o ușoară întârziere în obținerea semnalului electric de la nodul SA la nodul AV, dar funcțiile inimii sunt normale.

• Există două tipuri de bloc cardiac de gradul doi (Mobitz I și Mobitz II, cel de tip  II fiind mai grave decât cel de tip I.

• blocul cardiac de gradul 3 descrie pierderea completă de legătură între atrii si ventriculi privind activitatea electrica.

Blocurile  de inima de  gradul doi si trei sunt diagnosticate prin analiza ritmului cardiac și EKG-uri.Blocurile de inima sunt simptomatice pentru că inima bate atât de încet încât debitul cardiac este scăzut. Simptomele pot include ameteala sau lesin (sincopă), slăbiciune, dificultăți de respirație și dureri toracice.

Diagnosticul  și tratamentul  de blocuri cardiace care pun în pericol viața trebuie sa se  întâmple în același timp. De multe ori, pacientul cu bradicardie poate lua medicamente care pot incetini inima, inclusiv beta-blocante și anumite blocante ale canalelor de calciu. În cazul în care pacientul este stabil, se poate amana tratamentul în timp ce pacientul este monitorizat. În cazul în care bradicardia rămâne, un stimulator cardiac poate fi necesar. In anumite situatii, un stimulator cardiac temporar poate fi plasat pentru a stabiliza pacientul, în timp ce deciziile se iau pentru o soluție permanentă.

Când se solicita asistență medicală

Palpitațiile  inexplicabile nu sunt normale, mai ales atunci când sunt asociate cu dificultati de respiratie, transpiratie, sentimente de presiune în piept, sau lesin. Persoana ar trebui să stea confortabil și întinsa , și trebuie să fie activat prin apel 9-1-1 serviciul de urgenta .În cazul în care persoana este inconștienta  sau nu răspunde, trebuie inițiata  o resuscitare (American Heart Association). Suna la 9-1-1, pentru a primi o salvare și se decide dacă ar trebui să fie inițiata resuscitarea.În cazul în care episodul este de scurtă durată și se remite spontan, medicul ar trebui să fie contactat de urgență să i se ceară sfatul.În cazul în care episodul este o problemă recurentă, diagnosticul este cunoscut, iar perturbarea ritmului se  rezolvă, apelul catre doctor nu reprezinta o urgenta .Este rezonabil să se solicite asistență medicală urgenta in  orice moment in care apare o tulburare de ritm cardiac sau dacă există îngrijorarea că o problemă cardiaca este prezenta.

Cum sunt diagnosticate tulburarile de ritm cardiac?

Linia de diagnostic primara  rămâne EKG și monitorizarea ritmului. Acestea sunt de multe ori efectuate imediat in  ambulanta sau la sosirea in departamentul de urgenta. La mulți pacienți, palpitațiile sau simptomele  pot fi rezolvate, și nu sunt gasite tulburări acute ale ritmului.În funcție de simptomele asociate și de istorie, observarea și monitorizarea inimii poate sa se faca la spital sau in ambulatoriu.

La pacienții care au istoric, internarea la spital apare adesea. Acei pacienți cu dureri în piept și dificultăți de respirație pot fi, de asemenea internati pentru a evalua inima. La pacienții care nu sunt internati, un dispozitiv de monitorizare cardiaca este  introdus pentru a monitoriza ritmul pentru o durată de timp. Monitoarele pot fi purtate timp de 24 de ore  până la 1 lună. În unele cazuri, identificarea ritmului este evaziva și poate dura luni sau ani pentru a capta și a identifica anomalia. Monitoarele  cardiace implantabile pot fi introduse pentru perioade mai mari de 1 an.

În cazul în care ritmul este cunoscut, teste cu scopul de a identifica potențiale cauze pot fi facute. Acestea sunt dependente de anormalitatea de ritm specifica și pot varia de la analize de sânge pentru evaluarea pulmonara și studii de somn , ecocardiograme și testarea electrofiziologica.

Care este tratamentul pentru tulburarile de ritm cardiac?

Nu exista nici un tratament pentru o anomalie de ritm cardiac. În cazul în care pacientul este instabil, fără puls sau tensiune arteriala, sau atunci când sunt în stare de inconștiență, ghidurile  American Heart Association sunt accesibile pentru ingrijire si pentru a  restabili  ritmul cardiac la normal.Pentru V-FIB și V-tach, electricitatea ar putea fi cel mai important” drog”, iar inima este convertita din nou într-un ritm cardiac, sperăm, compatibil cu viață. Alte medicamente comune folosite în situații de criză depind de ritm și pot include epinefrină (adrenalină), atropine  și amiodarona.

Pentru pacienții cu tahicardie supraventriculară (SVT), obiectivul nu este doar de a încetini ritmul cardiac, dar și de a identifica ritmul  prezent. Manevre vasovagale, cum ar fi tinerea respirației si realizarea unui efort ca cel din defecatie rezolva situația, sau poate încetini temporar rata pentru a pune diagnosticul. Adenozina poate fi injectată și poate converti SVT la ritmul sinusal normal prin incetinirea impulsului electric la nodul AV. Acesta poate fi de asemenea folosita ca o provocare de diagnostic pentru a ajuta la identificarea fibrilației atriale sau flutterului atrial cu răspuns ventricular rapid. Pentru fibrilația atrială cu răspuns ventricular rapid, scopul inițial este de a incetini viteza și să mențină tensiunea arterială normală. Blocarea canalelor de calciu, cum ar fi diltiazem și beta-blocante, cum ar fi metoprolol pot fi utilizate intravenos pentru a controla rata. Digoxina este o a doua linie, care poate fi de ajutor atunci când medicamentele de prima linie nu au rezolvat problema.

La pacienții instabili, cu dureri în piept, dificultăți de respirație, sau stare de constienta alterata, cardioversia cu un șoc electric poate fi necesară. Decizia de a converti A-FIB la ritmul sinusal normal depinde de pacient și situația  este de multe ori o decizie a medicilor. Întrebari cu privire la anticoagulante, de asemenea, vor trebui să fie abordate.

Care este prognoza pentru tulburări ale ritmului cardiac?

În timp ce majoritatea aritmiilor  cardiace pot fi tratati și controlati, fibrilația ventriculară sau tahicardia poate fi fatala. Recunoașterea și tratamentul lor sunt urgențe reale și nu există nici o garanție că moartea subita de cauza cardiaca poate fi reversibila.Pentru toate celelalte tulburări ale ritmului, poate exista timp pentru a pune diagnosticul și pentru a  proiecta un plan de tratament. Scopul este de a minimiza efectul pe care îl are aritmia asupra  activitatii de zi cu zi si a calitatii vietii.

Pot fi prevenite tulburarile de ritm cardiac?

Minimizarea factorilor de risc pentru boli de inima va fi de ajutor, inclusiv controlul tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, diaebetul tinur sub control, și fara fumat.Pentru cei cu palpitații rapide, care sunt intermitente, evitarea  stimulentelor  cum ar fi alcoolul, cofeina, medicamentele fara prescriptie, și drogurile ilegale sunt măsuri preventive importante.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.