Dictionar medical A-Z

Tulburări de ritm cardiac

Ce sunt ulburările de ritm cardiac?

Inima este o pompa electrica care are două etape a carei sarcină este să conduca sângele prin corp. Impulsul electric inițial care începe procesul pentru o bataie de cord este generat de un grup de celule situate în camera superioară a inimii, atriul. Aceste celule acționează ca un stimulator cardiac automat si initiaza semnalul electric care se extinde de-a lungul retelei nervoase din muschiul inimii, permițând o sistola coordonată astfel încât pompa sa poate funcționa.

Inima are patru camere. Camerele superioare sunt atriile dreapt si stâng (singular = atrium), în timp ce camerele inferioare sunt ventriculele stang si drept. Partea dreapta a inimii pompeaza sange la plamani in timp ce partea stângă duce sangele in restul corpului.

Sângele din corpul sărăcit de oxigen și care conțin dioxid de carbon este colectat în atriul drept și apoi împins în ventriculul drept cu o mică bătaie a camerei superioare a inimii. Ventriculul drept pompeaza sangele la plamani pentru a prelua oxigenul  și pentru a elibera dioxidul de carbon.

Sangele bogat in oxigen revine in atriul stâng care printr-o bataie scurta il  împinge in ventriculului stang. Ventriculul stang este mult mai gros decât dreptul, pentru că trebuie să fie suficient de puternic pentru a pompa sange pentru  intreg organismul.Există celule speciale din atriul drept care se reunesc sub denumirea de nodul sinoatrial (SA),  nodul care generează primul impuls electric, care să permită inima să bată într-un mod coordonat. Nodulul  SA este considerat „stimulatorul natural” al inimii. Această funcție de pacemaker initiaza impulsul electric care urmeaza cai în pereții atriali , pe care le putem asemana cu niste  cabluri, pentru a ajunge la o joncțiune între atriu și ventricul numita  nodul atrioventricular (nodulul AV).

Acest semnal electric face ca celulele musculare din ambele atrii să se contracte simultan. La nivelul nodului AV, semnalul electric sta pentru un timp foarte scurt, de obicei, una pana la două zecimi de secunda, pentru a permite sângelui sa fie pompat de la atrii la ventriculi . Semnalul trece apoi prin pachetele electrice din pereți ventriculului pentru a permite acestor camere sa se contracte, din nou într-un mod coordonat, și sa pompeze sange la plamani si in organism.

Nodul SA generează o bataie electrica  aproximativ de  60-80 de ori pe minut, iar fiecare ar trebui să fie reprezinta o bataie de inima. Acest ritm poate fi simtit ca un puls extern. După o bataie de inima, celulele musculare ale inimii au nevoie de o fracțiune de secundă pentru a fi gata să bată din nou, iar sistemul electric permite o pauză pentru ca acest lucru să se întâmple.Inima și activitatea sa electric lucreaza într-un interval îngust de normalitate. Din fericire, organismul tinde sa protejeze  inima cat de bine se poate.

Tulburările de ritm pot fi răspunsurile fiziologice normale, dar unele pot pune viața în pericol.Fiecare celula din inima poate acționa ca un stimulator cardiac. Un nod SA sănătos are o alura ventriculara la o rată intrinsecă de 60 pana la 80. În cazul în care atriul nu reușește să genereze o bataie,  un nod AV  sănătos poate face acest lucru la o rată de aproximativ 40, și, dacă este necesar, ventriculele pot genera batai de inima la o rată de aproximativ 20 pe minut.

Aceasta se poate întâmpla în cazul în care  celulele din camera superioară nu genereaza un impuls electric sau dacă semnalele electrice la ventricule  sunt blocate. Cu toate acestea, aceste rate mai mici pot fi asociate cu incapacitatea inimii de a pompa sânge în organism pentru a satisface nevoile sale și poate duce la problem  de respirație, dureri în piept, slăbiciune, sau lipotimii.

Ce este o tulburare de ritm cardiac (aritmie)?

Când se produce defectarea sistemului electric al inimii, ritmul normal al inimii poate fi afectat. În funcție de anomalie, inima poate începe să bată prea repede, prea lent, neregulat sau deloc. Tulburări ale ritmului cardiac sunt adesea denumite aritmii cardiace , dar acest lucru este incorect tehnic, deoarece în cele mai multe cazuri există un ritm cardiac, dar este anormal. Disritmie cardiaca ar putea fi un termen mai bun.

Aritmiile pot apărea din cauza problemelor direct asociate cu „circuitul”  electric din nodul SA, nodul AV, sau cu sistemul conducator ventricular. Problema poate fi, de asemenea si o urmare a influențelor din afara inimii  asupra sistemului conductor. Acestea pot include anomalii electrolitice în sânge, nivelul hormonal anormal (de exemplu, funcția tiroidiană, care este prea mare sau prea mica), si medicamente sau droguri luate.Orice anomalie a ciclului electric  în inima care generează un ritm anormal, fie că este vorba de prea repede, prea lent, omisiuni  sau ritm neregulat este considerată o aritmie.

Aritmiile  sunt clasificate de obicei ca provenind de la nivelul superior de nodul AV (supraventriculare) sau mai jos de aceasta, de la ventriculul. Acestea sunt fie rapide, lente, sau neregulate,  persistente  sau intermitente.

Care sunt cauzele tulburărilor de ritm cardiac?

Tulburarile  de ritm cardiac pot apărea din cauza unor probleme de  inima în sine sau să fie rezultatul unor anomalii ale homeostaziei, care pot afecta capacitatea inimii de a conduce electricitatea.Celulele  musculare cardiace  devin irritate  atunci când sunt private de oxigen. Aceasta se poate întâmpla în timpul unui atac de cord, în care arterele coronare, vasele de sange care alimenteaza inima cu sange, sunt blocate. Lipsa de oxigen poate avea loc atunci când plămânii sunt incapabili de a extrage oxigenul din aer. Anemia semnificativă  sau numărul scăzut de celule roșii din sânge, scade capacitatea de transport de oxigen a sângelui și poate împiedica livrarea adecvata de oxigen. Ratele rapide pot fi din cauza unui circuit cu  probleme din caile electrice.

Acest lucru poate provoca „scurtcircuite” și batei de  150 pe minut sau mai mult. Anomalia  poate fi din cauza unei cai electrice accesorii, cum ar fi cea observata in sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW), sau poate fi din cauza schimbărilor in  fiziologia catorva celule, la fel ca în flutterul  atrial.

Tahicardiile  pot apărea, de asemenea, din cauza problemelor de mediu care afectează inima. Acestea pot fi intrinseci corpului, cum ar fi anemia, nivele anormale electrolitice, sau nivele anormale de hormoni tiroidieni. Ele pot fi, de asemenea, din cauza influențelor  externe, cum ar fi cofeina, alcoolul, medicamentele pentru raceala luate fara prescriptie  sau stimulentele, cum ar fi amfetaminele. Pentru a celula musculara cardiaca, toate acestea par a fi substanțe asemanatoare adrenalinei care  poate provoca iritații celulare.Disritmii lente poate fi, de asemenea, problematice. În cazul în care inima bate prea încet, organismul poate să nu fie în măsură să mențină o presiune arterială adecvată și nu furnizează organelor corpului suficient sange bogat in oxigen pentru buna lor funcționare.

Bradicardiile pot fi din cauza îmbătrânirii nodul SA și incapacitatii sale de a genera un semnal electric. De multe ori însă, aceasta se datorează efectelor secundare ale medicamentelor utilizate pentru controlul tensiunii arteriale crescute. Efectele secundare ale beta-blocantelor și anumitor medicamente blocante ale canalelor de calciu includ o încetinire a ritmului cardiac.Homeostazia este de asemenea importanta, cu tulburări ale ritmului cardiac lent. Hipotermia sau temperatura corpului scăzută, este o potențiala cauza.

Care sunt semnele si simptomele tulburarilor de ritm cardiac?

Mulți oameni pot avea tulburari de ritm cardiac fara sa fie conștienți de ele. Contracțiile  premature atriale (PAC) și contracțiile ventriculare premature (PVC) sunt variații de normalitate și de cele mai multe ori, oamenii nu sunt conștienți că a fost o bataie in plus. Cu toate acestea, unii pacienți sunt conștienți de orice sistola  în plus, chiar dacă aceasta este o variantă normală și nu necesită tratament.

Acestea fiind spuse, simptomul  inițială de aritmie sunt adesea palpitațiile, o senzație că inima bate prea repede, prea încet, bate neregulat, sau sare peste o bataie. Palpitațiile  pot fi intermitente sau pot solicita interventie medicala pentru a fi rezolvate. Din cauza ritmului anormal, alte simptome pot apărea din cauza debitului cardiac (cantitate de sânge pe care inima o împinge pentru a satisface cererea organismului de oxigen și energie) scazut. Pacientul poate acuza ameteala, slabiciune, greata si varsaturi, dureri în piept și dificultăți de respirație.În situații critice, pacientul poate cădea la pământ sau isi poate pierde constienta.

Acest lucru se poate datora aritmiilor amenintatoare de viata, cum ar fi fibrilația ventriculară sau tahicardia ventriculară. Acesta poate fi din cauza ratelor de inima atât rapide încât nu este suficienta tensiunea arterială generata pentru a furniza creierului ceea ce are nevoie. Același rezultat poate apărea, de asemenea, în cazul în care inima bate prea lent și este generată o tensiunii arteriale insuficienta.

Care sunt diferitele tipuri de tulburari de ritm cardiac?

Tulburări de ritm cardiac sunt clasificate în funcție de locul în care acestea apar în inimă și modul în care acestea afectează ritmul cardiac.

  1. Contracții premature atriale (PAC) și contracții ventriculare premature (PVC)

Fiecare persoană va experimenta palpitații ocazional , care traduc faptul ca atriul sau ventriculul se depolarizeaza prea devreme. Aceste contractii premature atriale (PAC) sau contractii ventriculare premature (PVC) sunt variante normale și cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de apariția acestora. Cu toate acestea, unii pacienți raportează o palpitații în piept și gât, adesea descris ca un „tronc” sau o „bufnitură.” PAC și PVC la persoanele sanatoase nu prezintă riscuri pentru sănătate.

2. Tahicardia sinusală

Inima, celulele sale, precum și energia sa electrica pot intra sub multe influențe exterioare care o determina să bată mai repede. Tahicardia sinusală  sau o bataie obișnuita rapida, este o problemă comună de ritm. Ea apare atunci cand organismul semnalizeaza inimii sa pompeze mai mult sange sau atunci când sistemul electric este stimulat de chimicale. Nevoile corpului  cresc debitul cardiac în momente de stres fiziologic. Debitul cardiac este cantitatea de sânge pompata in  decurs de 1 minut. Acesta poate fi calculat cu cantitatea de sânge pompata la o sistola  (volum bataie), înmulțită cu rata cardiaca.Debitul cardiac = (volum bataie) x (ritm cardiac).

Volumul bataii tinde să fie relativ constant. În cazul în care organismul necesită cantitate suplimentara de oxigen, ritmul cardiac trebuie să crească pentru a satisface această cerere.

Exemplele includ:

• exercițiu fizic, în care mușchii au cerințe de oxigen mai mari și ritmul cardiac trebuie sa creasca pentru a satisface acea nevoie;

• deshidratarea, în care există mai puțin lichid în organism și a ritmului cardiac e accelerat  pentru a compensa

• în cazurile de sângerari acute care pot apărea după traumatisme.

Sistemul electric poate fi stimulat într-o varietate de moduri pentru a face inima să bată mai repede. În perioade de stres, corpul genereaza cortizol si adrenalina, provocând creșterea frecvenței cardiace, în plus față de alte modificări în organism. Gândiți-vă cand sunteti speriat și cum simtiti ca va bate inima. Creșterea nivelului hormonilor tiroidieni din organism poate provoca, de asemenea o tahicardie. Ingestia de o varietate de medicamente poate provoca, de asemenea tahicardie, inclusiv cofeina, alcoolul, precum și medicamente impotriva racelii date fara prescriptie, care includ substanțe chimice, cum ar fi fenilefrina și pseudoefedrina.

Acești compuși sunt metabolizati de către organism și acționează ca un stimul adrenergic pentru  inima. Medicamentele  ilegale, cum ar fi metamfetamina si cocaina pot provoca, de asemenea o tahicardie sinusală.

3. Bradicardia sinusală

Inima, celulele sale, precum și energia electrică  pot avea mai multe  influente din afara determinând-o să bată mai încet. Bradicardia sinusala prin definiție, este o bataie generata de nodul SA, la un ritm mai lent  de 60 de batai pe minut. Acest lucru poate fi normal la persoanele care sunt active și atletice sau în care iau medicamente concepute pentru a încetini inima, cum ar fi beta-blocante și unele blocante ale canalelor de calciu.Sincopă vasovagală este un episod de bradicardie sinusală profundă asociată cu un stimul nociv care determină sistemul vagal al organismului sa intervina  și sa încetineasca ritmul cardiac. În timp ce sistemul simpatic al organismului este mediat de adrenalina, sistemul parasimpatic este mediat de către nervul vag și acetilcolină, care descrie reacția exactă opusa fata de adrenalină.

La unele persoane, expunerea la durere sau o situație emoțională dificilă poate stimula nervul vag, încetini inima și dilata vasele de sange (venele), provocând debitul cardiac să scadă sis a faca  o persoana sa  simta senzatia de lesin. Nervul vag, de asemenea, poate  fi stimulat astfel încetinind  inima când omul are mictiune(de micțiune sincopă) sau un effort de defecatie.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.