Dictionar medical A-Z

Lipsa de perioade menstruale (Amenoreea)

Lipsa de perioade menstruale (Amenoreea)

 • Amenoreea se referă la absența perioadelor menstruale; acesta poate fi fie primara (se refera la lipsa menstruatiei dupa varsta de 16 ani, in conditiile in care nu a existat inca nici un ciclu menstrual) sau secundară (absența ciclului menstrual la o femeie care a fost menstruatie anterior).
 • Condiții genetice sau congenitale sunt cele mai comune cauze de amenoree primara.
 • Amenoreea poate rezulta din tulburari ale ovarelor, glandei pituitare, sau hipotalamusului.
 • Exercitarea intensiva, pierdere în greutate extremă, boli fizice, precum și stresul pot duce la amenoree.
 • Amenoreea este un simptom și nu o boala in sine, astfel încât amenoree poate fi prevenită doar în măsura în care cauza principala pot fi prevenita.
 • Infertilitatea și pierderea de masa osoasa (osteoporoza) sunt complicatii de amenoree.
 • Tratamentele pot include corectarea chirurgicala a anomaliilor anatomice, medicamente sau terapii hormonale, precum și tratamentul oricăror condiții care stau la baza responsabila pentru amenoree.
 • Perspectivele de amenoree variază în funcție de cauza acesteia.

Ce este amenoreea?

Amenoreea este termenul medical pentru lipsa perioadelor menstruale fie cu titlu permanent sau temporar. Amenoreea pot fi clasificata drept primar sau secundar. În amenoree primară perioadele menstruale nu au început (de la 16 ani) în timp ce amenoree secundară este definit ca absența perioadelor menstruale timp de trei cicluri consecutive sau o perioadă de timp de mai mare de șase luni la o femeie care a fost menstruatie anterior.

Ciclul menstrual poate fi influențat de mai mulți factori interni, cum ar fi modificările tranzitorii ale valorilor hormonale stres, și boala precum și factori externi sau de mediu. Lipsa unei perioade menstruale este rareori un semn de o problemă gravă sau o condiție medicală care sta la baza amenoreei de sau se mai poate semnala prezența unei boli sau afecțiuni cronice.

Care sunt cauzele amenoreei?

Ciclul menstrual normal se produce din cauza schimbării nivelurilor de hormoni produs și secretat de ovare. Ovarele răspund la semnalele hormonale din glanda pituitara situata la baza creierului care la rândul său este controlat de hormoni produși în hipotalamus a creierului. Tulburările care afectează orice componentă a acestui ciclu de reglementare poate duce la amenoree. Cu toate acestea o cauza comuna a amenoreei la femeile tinere uneori trecute cu vederea sau înțeles greșit , este o sarcină nediagnosticata. Amenoreea în timpul sarcinii este o funcție fiziologică normală. Ocazional aceeasi problema de baza  nu poate provoca sau contribui la nici amenoree primară sau secundară. De exemplu, problemele hipotalamice anorexiei sau de a exercita extremă poate juca un rol important in producerea amenoree în funcție de vârsta persoanei și dacă ea a experimentat menarha.

Amenoreea primara

Amenoreea primara este de obicei rezultatul de o boală genetică sau anatomica la femeile tinere care nu se dezvolta in perioadele menstruale (dupa 16 ani) și nu este însărcinată. Multe afectiuni genetice care sunt caracterizate de amenoree sunt împrejurările în care unele sau toate dintre persoanele  de sex feminin , organele intern, fie nu reusesc sa formeze in mod normal dezvoltarea fetala sau funcția în mod corespunzător. Boli ale glandei pituitare și hipotalamusului (o regiune a creierului important pentru controlul producției de hormoni) poate provoca, de asemenea amenoree primara deoarece aceste zone joaca un rol critic in reglarea hormonilor ovarieni.

Dysgenesis gonadelor, o afectiune in care ovarele sunt epuizate prematur de foliculi și ovocite (celule ou) duce la defectarea prematură a ovarelor. Este una dintre cele mai frecvente cazuri de amenoree primară la femeile tinere.

O altă cauză genetică este sindromul Turner în care femeile lipsesc toate sau o parte a unuia dintre cei doi cromozomi X prezente în mod normal femela. În sindromul Turner ovarele sunt inlocuite cu tesut cicatricial și producția de estrogen este minimă, care rezultă în amenoree. Indusă de estrogeni maturarea aparatului genital feminin și de sex caracteristicile externe, de asemenea, nu să apară în sindromul Turner.

Alte conditii care pot fi cauze de amenoree primara includ androgeni de insensibilitate (în care indivizii au XY () cromozomi de sex masculin, dar nu se dezvolta caracteristicile externe de masculi din cauza lipsei de răspuns la testosteron și efectele sale) hiperplazie suprarenala congenitala și polichistic sindromul ovarului (sindrom).

Amenoreea secundara

Sarcina este o cauza evidenta de amenoree si este cel mai des intalnita motiv pentru amenoree secundara. Cauzele suplimentare sunt variate și pot include conditii care afecteaza ovarele uterului hipotalamus sau glanda pituitara.

Amenoree hipotalamus se datorează unei întreruperi în hormoni de reglementare produse de hipotalamus din creier. Acesti hormoni influenteaza hipofiza care la rândul său trimite semnale la ovare pentru a produce hormonii ciclici caracteristic. Un număr de condiții poate afecta hipotalamusului:

 • scădere în greutate extremă
 • stres emoțional sau fizic
 •  exercitii fizice riguroase
 • boli grave.

Alte tipuri de afectiuni medicale care poate cauza amenoree secundara:

 • tumori sau alte boli ale glandei pituitare care duc la niveluri ridicate de prolactina hormon (care este implicată în producția de lapte), de asemenea, cauza amenoreei din cauza nivelurilor ridicate de prolactină;
 • hipotiroidism;
 • niveluri ridicate de androgeni (hormoni masculini) fie din surse externe sau de la tulburări care determina organismul sa produca un nivel prea ridicat de hormoni masculini;
 • insuficiență ovariană (insuficienta ovariana prematura sau menopauza precoce);
 • sindromul ovarului polichistic (PCOS);
 • Sindromul Asherman, o boală uterina, care rezultă din cicatrizarea  mucoasei uterine, următoarele instrumente (cum ar fi dilatarea și chiuretaj) a cavității uterine pentru a gestiona sangerare postpartum sau infecție.

Post-pilula amenoree

Femeile care au incetat sa ia contraceptive orale ar trebui să experimenteze întoarcerea de menstruației în termen de trei luni de la intreruperea tratamentului cu utilizarea pilulei. Anterior se credea că pilulele anticonceptionale au risc crescut la o femeie cu amenoree după utilizarea pilulei, dar acest lucru a fost dovedit a nu fi cazul. Femeile care nu revin la menstruație si au trecut  trei luni de când pilulele contraceptive orale au fost oprite trebuie evaluate pentru cauze de amenoree secundara.

Care sunt simptomele de amenoree?

Amenoreea primara sau secundara (respectiv) este considerată a fi prezenta atunci când o fată :

 • nu a dezvoltat perioadele menstruale dupa varsta de 16 ani; sau cand
 • o femeie care a avut anterior un ciclu menstrual se opreste având în perioadele menstruale, timp de trei cicluri consecutive sau pentru o perioadă de timp de șase luni sau mai mult și nu este însărcinată.

Alte simptome si semne pot fi prezente care sunt foarte variabile și depind de cauza principala de amenoree. De exemplu simptome de dezechilibru hormonal sau exces de hormon masculin poate include perioade neregulate menstruale cresterea parului nedorit ingrosarea vocii și acnee. Nivelurile crescute de prolactina ca o cauza a amenoreei poate duce la galactoree (o descărcare de gestiune lăptos de sfarcurile care nu este legat de alăptare normală).

Când ar trebui să se solicite asistență medicală pentru amenoree?

Este întotdeauna necesar să se solicite asistență medicală pentru amenoree. Amenoreea care nu este legata de sarcină sau tranzitia de menopauza (timp în care nu a existat nici o perioada menstruala timp de 12 luni consecutiv și nici un alt motiv biologic sau fiziologic  ) ar trebui să fie investigate în continuare pentru a exclude afectiuni grave care ar putea rezulta în amenoree.

Cum este diagnosticata amenoreea?

Diagnosticul amenoreei necesita un istoric medical atent , precum și orice alte afecțiuni medicale coexistente care pot fi cauza de amenoree. Un examen fizic inclusiv o examinare pelviană este, de asemenea,  necesar de efectuat.

În funcție de rezultatele istoriei și examenul fizic pot fi comandate suplimentar teste de diagnosticare. Testele de sange pot fi comandate pentru a examina nivelul de hormoni ovarian, hipofiza tiroida . Aceste teste pot include măsurători ale prolactinei hormon foliculostimulant (FSA) estrogen tirotropină sulfat dehidroepiandrosteron (DHEA-S) si testosteron. Pentru unele persoane un test de sarcină este primul test efectuat.

Studii imagistice cum ar fi ultrasunete, raze X și CT sau RMN scanare poate fi, de asemenea, recomandat la anumite persoane pentru a ajuta la stabilirea cauzei de amenoree.

Care este tratamentul pentru amenoree?

Tratamentul amenoreei primare și secundare este determinată de cauza precisa. Obiectivele de tratament poate fi pentru ameliorarea simptomelor de dezechilibru hormonal, să se stabilească menstruația  pentru prevenirea complicatiilor și / sau pentru a realiza fertilitate cu toate că nu toate aceste obiective pot fi atinse în fiecare caz.

În cazurile în care anomaliile genetice sau anatomice sunt cauza de amenoree (amenoree tipic primar) chirurgia poate fi recomandata.

Amenoreea hipotalamo care este legată de pierderea in greutate, exercitii fizice excesive ,boală fizică sau de stres emotional poate fi de obicei corectate prin abordarea cauzei principala.

De exemplu, creșterea în greutate și reducerea în intensitate a exercițiilor poate, de obicei, restaura perioadele menstruale la femei care au dezvoltat amenoree ,respectiv care nu au cauze suplimentare de amenoree. În unele cazuri consilierea nutritionala poate fi benefica.

În insuficienta ovariana prematura terapia hormonala poate fi recomandata atât pentru a evita simptomele neplacute de epuizare estrogen, precum și prevenirea complicațiilor (vezi mai jos) de nivelul de estrogen scăzut, cum ar fi osteoporoza. Acest lucru poate consta din pilulele contraceptive orale pentru acele femei care nu doresc sarcinii sau estrogen și progesteron alternative de medicamente. În timp ce tratamente hormonale postmenopauză a fost asociată cu anumite riscuri pentru sanatate la femeile în vârstă femeile tinere cu insuficienta ovariana prematura pot beneficia de această terapie, pentru a preveni pierderea de masa osoasa.

Femeile cu acest sindrom (sindromul ovarului polichistic) pot beneficia de tratamente care reduc nivelul sau activitatea de hormoni masculini sau androgeni.

Medicamente agoniste Dopamina precum bromocriptina (Parlodel) poate reduce nivelurile de prolactină ridicate care pot fi responsabile de amenoree. În consecință nivelurile de medicatie poate fi ajustat de către medicul persoanei, dacă este cazul.

Tehnicile de reproducere asistată și administrarea de gonadotropină medicamente (medicamente care stimulează folicul de maturare în ovare), poate fi adecvat pentru femeile cu anumite tipuri de amenoree care doresc să încerce să rămâna gravidă.

În timp ce multe companii și persoane fizice au comercializat terapii pe bază de plante ca un tratament pentru amenoree nici una dintre acestea nu a fost dovedit concludent a fi un beneficiu.

Femeile cu acest sindrom (sindromul ovarului polichistic) pot beneficia de tratamente care reduc nivelul sau activitatea de hormoni masculini sau androgeni.

Medicamente agoniste Dopamina precum bromocriptina (Parlodel) poate reduce nivelurile de prolactină ridicate care pot fi responsabile de amenoree. În consecință nivelurile de medicatie poate fi ajustat de către medicul persoanei, dacă este cazul.

Aceste terapii nu sunt reglementate de FDA SUA și calitatea preparatelor pe baza de plante nu este testat. Remedii din plante au fost asociate cu reacții adverse grave și chiar mortale, în cazuri rare iar unele preparate s-au dovedit a conține niveluri ridicate de toxine. Înainte de a decide să se mearga pe un remediu natural sau alternativ pentru amenoree este necesar să se ceară sfatul medicului .

Care sunt complicatiile de amenoree?

Infertilitatea este o complicatie semnificativa de amenoree pentru femeile care doresc să rămână însărcinate. Osteopenia (o reducere a densitatii osoase) sau osteoporoza este o complicatie de un nivel scazut de estrogen care poate să apară cu amenoree prelungita. Alte complicații ale amenoreei depinde de simptologie.

Poate fi prevenită amenoree?

Amenoreea este un simptom și nu o boală în sine. Prin urmare amenorea poate fi prevenită doar în măsura în care cauza principala poate fi prevenita. De exemplu amenorea, care rezultă din condițiile genetice sau congenitale nu poate fi prevenita. Pe de altă parte amenorea, care provine din auto-impunere prin dieta strictă sau exercițiu intensiv este de obicei prevenita.

Care sunt perspectivele pentru o femeie care suferă de amenoree?

Perspectivele de amenoree variază foarte mult și depinde de cauza amenoreei. Amenoree hipotalamo este un rezultat al stresului la exercitii fizice sau pierderea in greutate, în general, poate fi corectată dacă factorii responsabili pot fi corectati. Terapiile medicale și hormonale pot fi de mare folos în prevenirea efectelor secundare neplacute sau complicațiilor de amenoree la multe femei.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.